Štěně vs. starý pes

Krok za krokem jak seznámit nové štěně se starým psem

 

Příchod nového štěněte do rodiny je vzrušujícím okamžikem, ale může být také stresující, zejména pokud už doma máte staršího psa. Důležité je, aby první setkání proběhlo hladce a bez problémů, což vyžaduje pečlivou přípravu a trpělivost. V tomto článku se podíváme na několik osvědčených kroků, jak nově příchozí štěně představit staršímu psovi a jak zajistit, aby se oba psi cítili pohodlně a bezpečně.

 

1. Příprava před setkáním

 

Než štěně přivedete domů, je dobré připravit staršího psa na změnu:

- Prostor pro štěně

Připravte štěněti vlastní prostor, kde se bude moci cítit v bezpečí a odpočívat. Může to být například klec, pelíšek nebo speciálně vyhrazený kout, kde ho starší pes nebude rušit a zároveň to bude pro nové štěně útočiště, kam se v nepříjemné situaci bude moci schovat. 

 

- Oblečení a hračky

Dejte staršímu psovi očichat hračky nebo deky, které patří štěněti, aby si zvykl na jeho pach.

 

2. První setkání na neutrálním území

 

Setkání by mělo proběhnout na neutrálním území, aby starší pes necítil ohrožení na svém vlastním teritoriu a zároveň, aby nové štěně nebylo znevýhodněno starším psem, který by se mohl chovat teritoriálně.

 

- Venku v parku

Ideální je setkání na procházce v parku nebo na jiném neutrálním místě.

- Vodítka

Oba psy mějte na vodítku, ale ponechte jim dostatečný prostor na pohyb a vzájemné očichávání a seznamování.

 

- Pozor na signály

Sledujte řeč těla obou psů. Přátelské chování zahrnuje vrtění ocasem, hravé skákání a očichávání. Pokud jeden z psů vrčí nebo se zdá být agresivní, setkání přerušte a zkuste to znovu později. Na oba psy mluvíte klidným hlasem, aby jim bylo jasné, že je vše v pořádku.

 

3. Pomalý přechod do domácího prostředí

 

Po úspěšném prvním setkání můžete začít štěně postupně seznamovat s domácím prostředím:

 

- Krátké návštěvy

Nejprve umožněte štěněti krátké návštěvy doma, zatímco starší pes bude v jiné místnosti. Postupně prodlužujte dobu jejich společného pobytu.

 

- Oddělené prostory

Ujistěte se, že každý pes má svůj vlastní prostor, kam se může uchýlit, když potřebuje klid, kde ho druhý pes nebude rušit.

 

 

4. Společné aktivity

 

Aby se psi rychleji spřátelili, zapojte je do společných aktivit:

 

- Procházky a hry

Společné procházky a hry na zahradě nebo v parku pomohou oběma psům se seznámit a navázat přátelství.

 

- Trénink 

Trénujte oba psy společně, což může zahrnovat jednoduché povely jako „sedni“, „zůstaň“ a „ke mně“. Společné trénování posílí jejich vzájemnou důvěru a poslušnost. Zároveň starší pes velmi často motivuje toho mladšího, jelikož štěně opisuje, co dělá ten starší a zkušenější :)

 

 

5. Trpělivost a pozornost

 

Pamatujte, že každý pes je jedinečný a může reagovat různě:

 

- Trpělivost

Buďte trpěliví a dejte psům dostatek času na to, aby si na sebe zvykli. I pro ně je to velká změna.

 

- Pozornost

Sledujte jejich chování a případné konflikty řešte v klidu a s rozvahou. Odměňujte pozitivní chování obou psů pamlsky a pochvalami.

 

 

Seznamování nového štěněte se starším psem může být náročný proces, ale s trpělivostí a správným přístupem se mohou stát skvělými přáteli. Důležité je dbát na bezpečnost obou psů, poskytovat jim dostatek prostoru a času na vzájemné seznámení a podporovat pozitivní interakce. S těmito kroky můžete vytvořit harmonické a šťastné prostředí pro všechny členy vaší rodiny.

Zpět do obchodu